RETUR

 

Rävfarmen

Köttkällaren (till Höger)

  Dessutom i slutet av 30-talet drev han på entreprenad en rävfarm åt handlanden Frans H.

  Kristensson på Örn. Det var blåräv som avlades fram.Man hade även några minkar. Det hände att rävarna rymde. Pappa fick tag i en nere på Bua sandar. De var ju tama.

 

  Skinnen bereddes i källaren och torkades på speciellabrädor.Kommer i håg den fräna lukten av

  skinnen. Mamma var inte så glad. Att gå mellan burarna var en skräckblandad upplevelse. Jag var liten och rävarna stora.

 

  Rävarna avlivades genom ett skott i örat från en ollonpistol. Denna och ammunition förvarades

  i hyvelbänken. Tur att man inte lekte med vapnet. Ammunitionen hade i stället för en kula,

  en träpropp.John fångade i räven med en speciell tång, så delikventen kunde hanteras utan att

  bli biten.

 

  Kristensson sålde rävkadaverna, eller som man sa rävs-krottarna, till restauranger. Det  var

  ju kristider. Vad de kallades på menyn kan man bara gissa. Det var mycket fusk på den tiden.

  Sjöfågel kallades skogsfågel på menyn.Vad rävskrottarna fick för nytt namn på menyn

  får lämnas åt fantasin.

 

  Henrik Månsson på Håle drev också rävfarm, likaså Svenskamerikanen Filip på Ed.

  Filip hälsade på här på Bua, minns hans guldbågade glasögon, typiskt amerikanska. Filip

  hade ett gott öga till Faster Judith.

 

  Rävarna matades med kasserat kött. John råkade få ner handen i köttkvarnen, ena tummen blev rävmat. (Se julen på Bua)

 

 Det som finns kvar av rävfarmen är köttkällaren.

 

 

 

 

Koordinater X 64 80 662 Y 12 39 591